The miracles of science™

Kies een Sector


Corian® DeepColour™

Renovatie van een symbolisch gebouw in Val-de-Reuil (Frankrijk)

Innovatieve gevelbekleding in DuPont™ Corian®

 

Val-de-Reuil (Eure) : DuPont™ Corian® is used for the rehabilitation of the « 4 soleils » building, a project of the architects Bernard Malecamp and Nicolas Mevel;  photo Jean-Marc David for Nicolas Mevel Architecture, all rights reserved.
Val-de-Reuil (Eure) : DuPont™ Corian® wordt gebruikt voor de renovatie van het "4 soleils" gebouw, een project van architecten Bernard Malecamp en Nicolas Mevel; foto Jean-Marc David voor Nicolas Mevel Architecture, alle rechten voorbehouden.

Het "4 soleils" gebouw... een opvallende locatie in Val-de-Reuil, de jongste stad in Frankrijk. Het stadhuis van Val-de-Reuil wilde voor dit intensieve renovatieproject zowel qua esthetiek als techniek een originele en innovatieve gevel. De toepassing van DuPont™ Corian® hightech oppervlaktemateriaal, dat in vele farmaceutische laboratoria wordt gebruikt, is niet alleen een knipoog naar het belang van deze activiteit in Val-de-Reuil, maar ook een technologische prestatie die voor dit materiaal een primeur is.

Voor het "bruggebouw" (waarmee een weg wordt overgestoken), moest zodanige continuïteit tussen het gebouw op de begane grond en het bruggebouw worden gecreëerd dat het paste in de geest van de architectonische en stedelijke vernieuwing van Val-de-Reuil. De stad heeft van oudsher een centrum dat wordt gekenmerkt door een karakteristieke vorm van stedelijkheid, ook wel "slab urbanism" genoemd.

 

Val-de-Reuil (Eure) : DuPont™ Corian® is used for the rehabilitation of the « 4 soleils » building, a project of the architects Bernard Malecamp and Nicolas Mevel photos Jean-Marc David for Nicolas Mevel Architecture and Créa Diffusion, all rights reserved.
Val-de-Reuil (Eure) : DuPont™ Corian® wordt gebruikt voor de renovatie van het "4 soleils" gebouw, een project van architecten Bernard Malecamp en Nicolas Mevel foto's Jean-Marc David voor Nicolas Mevel Architecture en Créa Diffusion, alle rechten voorbehouden.

Hoewel het gebouw totaal in onbruik was geraakt, werd niet aan afbraak gedacht. Fabrice Barbe, Services General Director van het stadhuis legt uit: "Dit gebouw is een geografisch oriëntatiepunt in de stad en in een wijk die tot vandaag uitsluitend bestond uit sociale woningbouw. We wilden een betekenisvol project zowel qua vorm als qua inhoud. We hebben ervoor gekozen het gebouw tot een kantorencentrum om te bouwen om de regio te galvaniseren, en architecten Bernard Malecamp en Nicolas Mevel stelden het principe van een boomvormige creatie in Corian® voor, zodat het paste bij de benadering van de stad op architectonisch gebied: innovatief en vernieuwend . "

Met het gebruik van DuPont™ Corian®, lag de uitdaging in het vormen van het materiaal en het bevestigingssysteem. De erkende Corian verwerker Créa Diffusion, die aan de wieg van vele innovatieve projecten heeft gestaan, slaagde erin de grenzen te verleggen.

Vanuit technisch oogpunt moesten 3D leidingen gecombineerd worden met nauwkeurig CNC-snijwerk. Voor dit doel, heeft Créa Diffusion een grijpsysteem op de snijmachine ontwikkeld. Het proces dat voor het opzetten van deze gevel werd ontwikkeld, bestaat uit vier fasen:

Ten eerste werd de implementatie van de verbindingen in de plannen op de gevel uitgevoerd met een paar centimeters foutmarge. De tweede fase bestond uit het opnieuw snijden, met behulp van een laserstraal, van de roestvrijstalen buizen die als tussenstukken worden gebruik om afstand tot de gevel te creëren. Vervolgens werden de klaarliggende bevestigingskoppen met een laser gemeten om de foutmarge te verkleinen en de plannen (enigszins) aan te passen om de stroken te creëren en de bevestigingspunten in de werkplaats voor te boren. En tenslotte de montage op de gevel, het enige werk dat op locatie werd uitgevoerd, het opvullen van de bouten om ze aan het gezicht te onttrekken.

Créa Diffusion heeft een specifiek montagesysteem ontwikkeld waarmee een gedifferentieerde bevestiging op drie verschillende oppervlakken (op 20, 30 en 40 cm) mogelijk is van de takken in Corian® die zich met elkaar verstrengelen en elkaar kruisen.

Testen met behulp van de CSTB, ter plekke uitgevoerd (loswringen van verbindingen) en bij Créa Diffusion (tractie en schuren bij vergelijkbare assemblages) maakten het mogelijk om een certificaat van de SOCOTEC te verkrijgen.

 

Val-de-Reuil (Eure) : DuPont™ Corian® is used for the rehabilitation of the « 4 soleils » building, a project of the architects Bernard Malecamp and Nicolas Mevel - photo Créa Diffusion, all rights reserved.
Val-de-Reuil (Eure) : DuPont™ Corian® wordt gebruikt voor de renovatie van het "4 soleils" gebouw, een project van architecten Bernard Malecamp en Nicolas Mevel - foto Créa Diffusion, alle rechten voorbehouden.

Een aantal elementen van de boomvormen in Corian® is ook toegepast op het interieurontwerp (receptiebalies, wandbekleding). Er waren 250 platen (19mm dikte) nodig om deze constructie uit te voeren die vanwege de originaliteit en technische vernieuwingen afgelopen januari door François Hollande werd bekroond ...

Het algemene aannemerswerk werd uitgevoerd door constructiebedrijf QUILLE (Bouygues constructie).